Προγράμματα

Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο αντιφάσεις. Έχουμε εύκολη πρόσβαση σε πολλά μέσα επικοινωνίας και σε πολλά μηνύματα, ωστόσο δεν έχουν όλοι την ευκαιρία να εκφραστούν. Αντίστοιχα, υπάρχουν ζητήματα που παραμένουν στο περιθώριο, ιδέες και καλές πρακτικές που δεν φτάνουν στο κοινό τους, προβλήματα στα οποία δεν δίνεται η απαραίτητη σημασία.

Στο Story Mentor αξιοποιούμε τα διαχρονικά πλεονεκτήματα της αφήγησης, χρησιμοποιώντας τις ιστορίες ως κίνητρο αλλαγής και προσωπικής βελτίωσης, μέσο ενδυνάμωσης αλλά και όχημα ενημέρωσης της δημόσιας σφαίρας.

Ιστορίες για τη γυάλινη οροφή

Ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής ανάμεσα σε μια δικηγόρο, μια οικονομολόγο και μια ακαδημαϊκό; Τι τις συνδέει στον επαγγελματικό στίβο και πώς μπορεί να αποτυπωθεί αυτή η σύνδεση; Ποιος είναι ο ρόλος που μπορούν να παίξουν οι προσωπικές ιστορίες στην επαγγελματική εξέλιξη μιας γυναίκας;

Η ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στον επαγγελματικό χώρο παραμένει κυρίαρχη στην εποχή μας. Οι «Ιστορίες για τη Γυάλινη Οροφή» χαρτογραφούν το φαινόμενο της «γυάλινης οροφής» μέσα από προσωπικές αφηγήσεις γυναικών που επισημαίνουν, με τα δικά τους λόγια, ορισμένα από τα εμπόδια που συνάντησαν και συναντούν στην επαγγελματική τους πορεία.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεματικά storytelling workshops, ανταλλαγή ιστοριών σε roundtables, καθώς και τη δημοσίευση προσωπικών ιστοριών στην Athens Voice, με επιμέλεια του Story Mentor.

Ιστορίες που δεν λέμε

Αγαπάμε τις ιστορίες επιτυχίας. Ιστορίες που μιλούν για δυνατότητες, έχουν ενδιαφέρουσα πλοκή και επιφυλάσσουν ένα καλό τέλος. Όμως οι «καλές ιστορίες» δεν αντικατοπτρίζουν την εμπειρία μας.

Υπάρχει ανάγκη να ακουστούν στη δημόσια σφαίρα και οι ιστορίες που συχνά αποσιωπούμε – ιστορίες που μιλούν για δυσκολίες, αποτυχίες και ανατροπές. Η αναγνώριση της αποτυχίας ως ενός θεμιτού σταδίου προσωπικής εξέλιξης στην επαγγελματική διαδρομή είναι απαραίτητη, όπως και η απόκτηση προσωπικών δεξιοτήτων που μπορούν να την αντιμετωπίσουν και να τη μετουσιώσουν σε πηγή δύναμης.

Οι «Ιστορίες που δεν Λέμε» συγκεντρώνουν προσωπικές αφηγήσεις ανθρώπων που αναμετρήθηκαν με δυσκολίες, τις διαχειρίστηκαν και τολμούν να μοιραστούν την εμπειρία αλλά και τη δύναμη που απέκτησαν από αυτές. Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε θεματικές συζητήσεις, με αντικείμενο την αποτυχία στην επιχειρηματικότητα, την επιστήμη, την πολιτική και την τέχνη.

Failing Forward

Η επαγγελματική αποτυχία δεν είναι ευχάριστη για κανέναν, ωστόσο για τις γυναίκες είναι δυσκολότερη και περισσότερο ανασταλτική. Οι γυναίκες παίρνουν την αποτυχία προσωπικά, δυσκολεύονται να ανακάμψουν από αυτήν και την αποσιωπούν. Το πρόγραμμα Failing Forward στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την επαγγελματική αποτυχία, όπως αυτή βιώνεται από τις γυναίκες. Περιλαμβάνει τη διεξαγωγή έρευνας, τη δημιουργία και δημοσίευση 10 podcast με προσωπικές αφηγήσεις, καθώς και μια ημερίδα λόγου.

Η συμμετοχή της οργάνωσης Storymentor και η υλοποίηση του έργου της “Failing Forward” υποστηρίζονται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Fondation Chanel, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ενδυνάμωσης Φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ισότητας των φύλων.

Good Stories Summit

Στην εποχή μας κατακλυζόμαστε από αρνητικές ειδήσεις και μηνύματα. Πώς θα ήταν, όμως, ένας κόσμος με θετικά μηνύματα και αφηγήσεις;  Το Good Stories Summit εντοπίζει και αναδεικνύει τις «καλές ιστορίες». Σε μια γιορτή της αφήγησης, πρόσωπα από την Κοινωνία των Πολιτών, την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την επικοινωνία παρουσιάζουν το έργο τους και τον θετικό του αντίκτυπο, μέσα από τις ιστορίες των ίδιων, των φορέων τους ή των ωφελούμενών τους.

Στο πρώτο Good Stories Summit, τον Νοέμβριο του 2023, περισσότεροι από 50 αφηγητές και αφηγήτριες βρέθηκαν στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών για να μοιραστούν τις ιστορίες τους με το κοινό, να συζητήσουν, να εμπνεύσουν, να συγκινήσουν και να μυηθούν στην τέχνη του storytelling!

Ετοιμαζόμαστε για το Good Stories Summit II, τον Νοέμβριο του 2024.